Livet med hjertesvikt

 

 

Sunnere livsstil og riktig behandling er viktig

Hvis du har fått diagnosen hjertesvikt er det mye du kan gjøre for å få det bedre. Det viktigste er å gjennomføre behandlingen som anbefalt av legen, spise riktig og holde deg i god fysisk form. Det er også viktig å snakke med familie og venner om sykdommen, slik at de kan støtte deg og fortelle deg om de har merket noen endringer som du har oversett.

 

 

 

Ta medisiner som anbefalt av legen

Det er viktig å ta medisinene i riktig dose og på riktig tidspunkt. Hvis man ikke tar medisinene kan sykdommen forverre seg. Det er lurt å lære deg hva medisinene heter, hvilken dose du tar, når du tar dem og hvorfor du tar dem. Det vil være nyttig å ha en oppdatert medisinliste som kan hjelpe deg å holde oversikt når du f.eks. snakker med legen.

 

Hvis du ofte glemmer å ta medisinene, opplever bivirkninger eller har problemer med å ta enkelte tabletter, bør du snakke med fastlegen. Slutt aldri med medisiner på egenhånd.

 

Følg nøye med på symptomene dine

Vær oppmerksom og følg nøye med på symptomene dine. Lær deg å fange opp endringer i symptomer og tidlige tegn på forverring, slik som vektøkning pga. ødem/hevelser og tyngre pust, og vit hva du skal gjøre når du opplever dette. Ved vedvarende symptomer ta kontakt med fastlegen din. Ved betydelig forverring kontakt legevakten eller 113.

 

Hold deg i god fysisk form

Selv om du kan føle deg tungpusten og sliten ved fysisk aktivitet, er det viktig å holde seg i form. Aktivitet må tilpasses den enkelte og etter dagsform. Selv enkle ting som en gåtur noen ganger i uken kan gjøre en stor forskjell. Regelmessig fysisk aktivitet vil kunne bedre hjertets pumpefunksjon, og over tid gjøre deg mindre trøtt og sliten generelt. Du kan også snakke med fastlegen om treningsopplegg spesielt tilpasset personer med hjertesvikt.

 

 

 

 

Slutt å røyke

Røyking har en negativ påvirkning på leveutsikter og hjertehelse. Nikotin stjeler oksygenet som kroppen din trenger. I tillegg øker røyking risikoen for hjerteinfarkt, blodpropp og lungesykdommer.

 

Å stumpe røyken er derfor bra for helsen din og vil gjøre deg sunnere, og du kan bl.a. oppleve mindre tung pust og hosting. Det er ofte vanskelig å slutte å røyke, og derfor kan det vært lurt å få hjelp av fastlegen.

 

Spis mindre salt

Salt gjør at kroppen holder mer på væske. Økt væske i kroppen kan bidra til økt blodtrykk. Det kan derfor være skadelig med for mye salt for personer med hjertesvikt. Et vanlig norsk kosthold inneholder ofte for mye salt. Et saltinntak på mindre enn én teskje per døgn er anbefalt for hjertesviktpasienter.

 

Det kan være lurt å lese pakningen på maten om du er i tvil. Står salt eller natrium tidlig på ingredienslisten er det mye salt i matvaren. Langtidsholdbare matvarer som hermetikk og ferdigmat, samt pølser, spekemat, kokt skinke, oliven, fetaost og marinader inneholder mye salt. Derfor er det viktig å være bevisst på saltinnholdet i maten du spiser.

 

Ha et sunnere kosthold

I tillegg til å få i deg mindre salt er det viktig med et sunt kosthold. Rene råvarer gir optimale næringsstoffer, begrenser meierifettet og gjør det mulig å kontrollere saltinntaket. Fisk, fjærkre og magert kjøtt samt magre meieriprodukter er å anbefale. Grove kornprodukter, havre, frukt, bær og grønnsaker gir kroppen det den trenger av næringsstoffer. Ved matlaging og steking anbefales olivenolje og rapsolje.

 

Det er generelt lurt å spise ofte og lite, ikke mye og sjeldent. “Alt med måte” er en god leveregel. Snakk gjerne med fastlegen din om hva som er best for deg å spise.

 

Unngå overvekt og undervekt

Hvis du er overvektig, er det lurt å gå ned i vekt for å redusere belastningen på hjertet. Regelmessig mosjon og sunt kosthold anbefales for å oppnå dette.

 

Hvis du har nedsatt matlyst, lav kroppsvekt og er underernært, er det viktig med næringstett kost, det vil si mat med høyt kaloriinnhold. Her er det ofte anbefalt å kombinere næringsdrikker med vanlig mat for å øke energiinnholdet i måltidet.

 

Unngå å drikke for mye alkohol og annen væske

Som regel kan man drikke alkohol selv om man har hjertesvikt, så lenge det ikke blir for mye. Men om du har fått hjertesvikt på grunn av alkohol er det best å slutte å drikke. Snakk med fastlegen om hva som er best for deg.

 

Det er generelt viktig med god væskebalanse, ikke for mye og ikke for lite. Større væskeinntak kan føre til at væsken samles opp i kroppen, noe som vil overbelaste hjertet. Det er anbefalt at du veier deg regelmessig, ukentlig i stabil fase, men daglig ved vektøkning og medisinendringer. Hvis du får en rask vektøkning, kan det være tegn på væskeopphopning i kroppen.

 

Kontakt fastlegen om symptomene vedvarer

For å leve bedre med hjertesvikt, er det viktig å ha en sunn livsstil. Men om du på tross av behandling og livsstilsendringer har plager eller forverrede symptomer, er det viktig å kontakte legen din for oppfølging.

 

Updated: 05-10-2018