Symptomer og diagnose på hjertesvikt

 

 

Det er flere årsaker til hjertesvikt, og ofte er symptomene uklare og kommer smygende. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer på hjertesvikt, både for din egen del og for dine nære og kjære. Det er spesielt viktig å være i stand til å gjenkjenne symptomer, fange opp endringer og ta kontakt med en lege hvis symptomene forverrer seg.

 

Les mer om hva du kan gjøre for å få det bedre etter diagnosen hjertesvikt.

 

De 8 vanligste tegn og symptomer på hjertesvikt

 • Tung pust - Hjertesvikt kan forårsake væskeansamling i lungene, noe som gjør at du kan føle deg tungpustet ved dagligdagse aktiviteter.
 •  Pusteproblemer når du ligger - Når væske samles i lungene kan du hoste og få vanskeligheter for å puste når du ligger. Kanskje du trenger å sitte eller ha flere puter når du sover?
 • Hovne ben og ankler - Væske samler seg ofte i buken, ben og ankler, som gjør at klær og sko kan føles trangere enn før.
 • Mindre matlyst - Iblant kan væske samles i magen, som minsker matlysten din, påvirker fordøyelsen og gjør deg kvalm.
 • Tretthet (fatigue) -  Ved hjertesvikt er det dårligere oksygenforsyning til muskler og vev som kan føre til at du blir fortere trøtt og sliten. En kan oppleve at også lystbetonte aktiviteter og dagligdagse gjøremål blir krevende å gjennomføre fordi man mangler energi.
 • Hjertebank - Når du har hjertesvikt kan hjertet slå ekstra raskt for å kompensere for å at det ikke klarer å pumpe tilstrekkelig mengde med blod.
 • Redusert yteevne ved fysisk aktivitet - Hjertesvikt reduserer hjertets evne til å forsyne musklene og resten av kroppens organer med blod.
 • Rask vektøkning - Går du opp i vekt med mer enn to kilo på en uke kan det bety at væske samles opp i kroppen, som kan være et tegn på en forverring av hjertesvikten.

 

 

Tretthet og pustebesvær er vanlige symptomer for hjertesvikt

De vanligste symptomene på hjertesvikt er tretthet, pustebesvær (såkalt dyspné), samt hovne ankler og hovne ben. Symptomene er ofte diffuse og kan utvikle seg over lang tid. De kan også variere fra person til person og fra dag til dag. Tretthet og pustebesvær kan forekomme av mange årsaker som ikke nødvendigvis har noen tilknytning til hjertesvikt. Derfor er det ikke alle som kontakter lege når de opplever dette, og det er sannsynligvis mange som lider av hjertesvikt uten å vite om det.

 

Om man har hjertesvikt i venstre del av hjertet, samles væske i lungene. Da er pusteproblemer det vanligste symptomet. Om den høyre delen av hjertet er rammet, blir blodet værende andre steder i kroppen, noe som fører til at væske samles i bl.a. ben og føtter.

 

Symptomer på hjertesvikt varierer fra lett til alvorlig

 • Lett hjertesvikt: Ved lett hjertesvikt er hjertet så lite svekket at du kan utføre dagligdagse aktiviteter uten problemer. Du kan derimot bli tungpusten om du må utføre angstrengende aktiviteter som å gå opp en bratt bakke eller jogge.
 •  Moderat hjertesvikt: Ved moderat hjertesvikt kan du få pustebesvær selv når du går på flat mark. Noen ganger orker du bare å gå korte strekninger før du må hvile, og det kan til og med være anstrengende å kle på seg.
 •  Alvorlig hjertesvikt: Om du har alvorlig hjertesvikt blir du tungpustet og sliten når du hviler eller etter minimal anstrengelse. Du kan også få andre symptomer som kronisk hoste, tørrhoste eller hosting om natten. Det er vanlig at væske samles i lungene og at du får hovne ben, ankler og føtter.

 

Det er viktig å kontakte lege for å få optimal oppfølging og behandling både ved lett, moderat og alvorlig hjertesvikt.

 

Hjertesvikt kan påvirke hvordan du håndterer dagligdagse aktiviteter, noe som innebærer at du blir avhengig av hjelp fra andre.

 

Mistenker du at du eller noen du kjenner er rammet av hjertesvikt?

 

Ta symptomsjekken Kontakt legen

 

Undersøkelser ved hjertesvikt

Når du søker legehjelp for typiske symptomer på hjertesvikt, kommer legen til å gjennomgå sykdomshistorien din for å finne årsaken til plagene dine. Deretter blir det gjort én eller flere undersøkelser for å sikre riktig diagnose og behandling.

 

En lege kan ikke diagnostisere hjertesvikt basert på symptomer alene. Det må i tillegg gjennomføres flere undersøkelser. Mistanke om hjertesvikt kan styrkes ved å ta et EKG, såkalt elektrokardiogram, og en blodprøve på et stoff som kalles NT-proBNP, som viser for høye nivåer av natriuretiske peptider, en substans som frigjøres fra hjertemuskelen.

 

For å kunne stille riktig diagnose må man undersøke hjertet med ultralyd, såkalt ekkokardiografi, som kan vise om det er feil på hjertets bevegelser og kan bekrefte diagnosen hjertesvikt.

Updated: 05-10-2018